15.01.16

Швидкість читання першокласника
Техніка читання вголос у дітей молодшого шкільного віку – важливий показник. Саме вона демонструє рівень зрілості мозку, ступінь посидючості і концентрації уваги, рівень розвитку пам’яті. Іноді батьки запитують, як перевірити техніку читання в дитини? Я беру просту дитячу літературу, яка ще невідома учням, і пропонує за хвилину прочитати якийсь уривок. Кількість слів за 1 хвилину — і є показник техніки читання.

Деякі батьки не розуміють, для чого проводиться техніка читання в 1 класі. Інші, навпаки, прагнуть навчити 6-7-річну дитину
читати швидко, як дорослу, і лають за промахи. Варто розглянути норми читання для малюків і робити якісь рішучі дії тільки у випадку реальних проблем.
Перевірка техніки читання 1 клас, 1 півріччя
Така перевірка передбачає визначення базового рівня читання у дитини. На цьому етапі цілком достатньо, щоб дитина читала 10-15 слів в хвилину, можна навіть по складах. Для такої перевірки я беру легкі художні тексти, зазвичай з дитячих казок. Оцінки не ставлю, а я просто зобов’язана проінформувати батьків про рівні читання їхньої дитини.

Перевірка техніки читання 1 клас, 2 півріччя

У другому семестрі вже має місце контроль того, як дитина прогресує і засвоює нові навички. Адаптаційний період практично у всіх дітей закінчився, тепер вони можуть показати свій потенціал. Норми читання в цьому віці дуже розмиті і залежать від різних навчальних програм. Загальні цифри – це від 15 до 30 слів за хвилину, бажано практично всі слова читати відразу повністю.Темп читання учня першого класу на кінець навчального року повинна становити - 25-30слів за хвилину цілими словами і розумінням прочитаного.

Немає коментарів:

Дописати коментар